Så får du in mer motion i vardagen

Kanske kopplar du ordet motion till gymträning eller någon specifik sport? Det passar inte alla och det är inget att vara ledsen över. All form av rörelse kan påverka din hälsa positivt och det finns många sätt att röra sig mer.

När du rör på dig blir du piggare, starkare och förbättrar minnet. Dessutom sover du bättre. Risken för sjukdomar och benbrott minskar. Därför är det en god idé att få in mer rörelse i vardagen och att undvika stillasittande. Men många frågar sig hur det ska gå till, när man inte är van.

Promenader ett bra sätt att börja


Promenader är ett enkelt sätt att få in motion. Den stora fördelen med promenader är att risken för skador är låg. Hur mycket behöver man då promenera för att få effekt? Promenerar du 10 000 steg per dag undviker du en rad hälsofaror som hör ihop med för mycket stillasittande. Nyare studier pekar till och med på att vi bör ta närmare 15 000 steg per dag.

Räkna steg och boka tid med en vän


Mät gärna hur många steg du tar. Din telefon har ofta en stegräknare inbyggd. Kika till exempel efter appen som heter Hälsa i din iPhone. Alternativt skaffar du en stegräknare. Även om du inte helt kommer upp i 10 000 eller 15 000 steg per dag så får du ofta en god förbättring av hälsan jämfört att inte ha motionerat alls.

En annan och lite roligare metod är att boka dagliga promenader med en vän. Antingen träffas ni och promenerar tillsammans, eller promenerar på var sitt håll men drar på er hörlurarna och pratar i telefon under en promenadtimme. Variera varannan dag med att lyssna på en ljudbok eller föreläsning på Youtube så har du något att berätta för din vän när ni promenerar nästa gång!

Vägra hissen och få ett starkare hjärta


En annan metod är ”Vägra hissen”. Så fort det är möjligt att ta trapporna i stället för hissen får du en chans till gratis träning i din vardag. Det gör mycket för ditt hjärta och ditt lymfsystem att röra sig i trappor.
För att få ihop fler steg kan du också välja en billigare parkeringsplats på ett längre avstånd – och ta en skön promenad i stället. Tricket är bara att lägga in 5-10 minuters längre restid för att hinna med de extra stegen!

"Motionera inte för att du skall känna dig yngre,
gör det för att inte bli äldre"

Dela detta:

Vill du ha hjälp med din planering, motivering och genomförande?

Ja, jag vill ha ett gratis telefonsamtal med en näringsterapeut för rådgivning.

Ja, jag vill ha kontakt med en duktig terapeut som kan mäta upp mina näringsvärden.

Ja, jag vill skaffa Mineralstationens vitamin- och mineralkomplex.