Meny

Hur kan du förbättra din kost

Publicerad 2021-10-09

”Jag äter redan hälsosamt”
”Jag äter mycket grönt och näringsrikt”
”Så här åt mina föräldrar och de var friska som nötkärnor”

Känner du igen dig i dessa  argumenten. Kanske du säger så för att slippa granska din kosthållning. För det kan vara jobbigt att förändra sina vanor kring mat. Många har brister, trots man säger att man äter hälsosamt. Varför är det så?

Att äta hälsosamt handlar inte bara om att äta grönsaker, bra fettkällor, fisk ett par gånger i veckan och att äta varierat. Det handlar också om kvaliteten på råvarorna. Det handlar om vad din kropp är i behov av. Vi har olika behov av vitaminer, mineraler, fett, kolhydrater och proteiner.

Välj närodlade råvaror som är gjorda på mindre gårdar, hos bönder som brinner för sitt hantverk. Sök upp en REKO-ring i närheten av dig. Du hittar dem på Hushållningssällskapets sida. Där samlas ortens lokala förmågor och du kan handla råvarorna direkt från tillverkaren.

Ska du handla kött? Köp det direkt från bonden där du kan få det bekräftat att djuren mår bra. Köp vildfångad fisk som lever ett naturligt liv och undvik fisk från stora bassänger.

När du handlar i butik, ta dig tid att vända på förpackningen och läs innehållsförteckningen. Finns det saker som du inte förstår vad det är eller som du vill stoppa i din kropp, lämna förpackningen på hyllan. Ett bra tips är att ju kortare innehållsförteckningen är desto bättre är livsmedlet.

Fundera på vad du behöver för att din kropp skall må bra. Fundera på hur du skall få i dig det på bästa sätt. Räcker det med förändringar i kosten eller behöver du tillsätta extra? 

Vi gör våra egna val. Följ din magkänsla! Du kan alltid följa upp dina val med att avläsa dina näringsnivåer. Fungerar det bra eller behöver du justera? Kroppen är värd din omtanke. Det är den som ser till att du kan njuta av livet!

"Organic food is natural food, where nature has been allowed to do its thing".
Jamie Oliver
Chef

Vill du ha hjälp att förbättra din hälsa?

Ja, jag vill ha ett gratis telefonsamtal med en näringsterapeut för rådgivning.

Ja, jag vill ha kontakt med en duktig terapeut som kan mäta upp mina näringsvärden

Ja, jag vill skaffa Mineralstationens vitamin- och mineralkomplex.