Så får du i dig en hälsosam kost på riktigt

Många upplever att de äter en bra och hälsosam kost. Ändå har de brister i sina nivåer av vitaminer, mineraler och andra viktiga näringsämnen. Våga granska din kosthållning för att må ännu bättre.

”Jag äter redan hälsosamt”. ”Jag äter mycket grönt och näringsrikt”. ”Så här åt mina föräldrar och de var friska som nötkärnor.” Känner du igen dig i argumenten? Kanske säger du så för att slippa granska din kosthållning? Att förändra sina vanor kring mat kan vara jobbigt. Och faktum är att många har brister, trots att de upplever att de äter hälsosamt. Varför är det så?

Att äta hälsosamt handlar inte bara om att äta grönsaker, bra fettkällor, fisk ett par gånger i veckan och att äta varierat. Det handlar också om kvaliteten på råvarorna. Det handlar om vad din kropp är i behov av. Vi har olika behov av vitaminer, mineraler, fett, kolhydrater och proteiner.

Satsa på närproducerade råvaror 


Välj närodlade råvaror från mindre gårdar, hos bönder som brinner för sitt hantverk. Ett sätt är att söka upp en REKO-ring i närheten av dig. Du hittar dem på Hushållningssällskapets sida. Där samlas ortens lokala förmågor och du kan handla råvarorna direkt från tillverkaren.

Köp kött och fisk som haft ett bra liv


Ska du handla kött? Köp det direkt från bonden där du kan få bekräftat att djuren mår bra. Köp vildfångad fisk som har levt ett naturligt liv och undvik fisk från stora bassänger.

Kolla innehållsförteckningen


När du handlar i butik, ta dig tid att vända på förpackningen och läsa innehållsförteckningen. Finns det saker där som du inte förstår eller som du inte vill stoppa i dig? Lämna förpackningen på hyllan. Ett bra tips är att ju kortare innehållsförteckningen är desto bättre är livsmedlet.
Fundera på vad du behöver för att din kropp ska må bra. Fundera på hur du ska få i dig det på bästa sätt. Räcker det med förändringar i kosten eller behöver du tillsätta extra?

Följ magkänslan och lyssna till din kropp


Vi gör våra egna val. Följ din magkänsla! Du kan alltid följa upp dina val med att avläsa dina näringsnivåer. Fungerar det bra eller behöver du justera? Kroppen är värd din omtanke. Det är den som ser till att du kan njuta av livet!

Sömnen har också en stark inverkan på din hälsa läs mer här >>

"Organic food is natural food, where nature has been allowed to do its thing".
Jamie Oliver
Chef

Dela detta:

Vill du ha hjälp med din planering, motivering och genomförande?

Ja, jag vill ha ett gratis telefonsamtal med en näringsterapeut för rådgivning.

Ja, jag vill ha kontakt med en duktig terapeut som kan mäta upp mina näringsvärden.

Ja, jag vill skaffa Mineralstationens vitamin- och mineralkomplex.