Sömnspecial – tips för att sova längre och bättre

Att sova tillräckligt kan minska risken för sjukdomar och besvär som förhöjda blodfetter, hjärt-kärlsjukdom, diabetes typ 2, depression och utmattningssyndrom. För barn och ungdomar som växer har sömnen stor betydelse eftersom tillväxthormon bildas då.

Sömnen behövs, inte bara för att minska din stress. Du behöver sova för att hela kroppen ska återhämta sig och bearbeta intryck. Under sömnen varvar kroppen ner, blodtrycket sjunker, pulsen och kroppstemperaturen går ner, andetagen blir färre och musklerna slappnar av.

I delar av hjärnan minskar aktiviteten. Samtidigt lagras minnen och ny kunskap och nya intryck bearbetas. När du sover aktiveras kroppens immunsystem och viktiga hormoner bildas. Dessutom minskar produktionen av stresshormoner. Man skulle kunna säga att när du sover en hel natt får din kropp en fullservice.

Hur vet jag om jag sover tillräckligt?

Vuxna brukar behöva mellan 6 och 9 timmars sömn per dygn. Men det varierar från person till person. Det varierar också beroende på hur effektiv sömnen är, det vill säga hur mycket djupsömn du har fått. Så länge du känner dig pigg och fungerar bra på dagtid får du tillräckligt med sömn.

Sömnen är uppdelad i så kallade sömncykler på ca 90 minuter. Under en sömncykel växlar sömnen mellan olika sömnfaser:

  • Insomningsfasen – ytlig sömn och du är lättväckt.
  • Bassömnen – den så kallade normalsömnen.
  • Djupsömnen – i den här fasen sker kroppens återhämtning och uppbyggnad. Hjärnan arbetar långsammare och tillverkningen av stresshormon minskar. Under djupsömnen slappnar musklerna av och du är svår att väcka. Om du blir väckt i den här fasen kan du känna dig förvirrad och det tar tid innan du känner dig vaken.
  • REM-sömn – REM står för rapid eye movement, som betyder snabba ögonrörelser. Under denna sömnfas bearbetas och lagras hjärnan minnen och upplevelser.

 

Bra att somna ungefär samma tid varje kväll


Bassömnen och djupsömnen återkommer regelbundet under natten tillsammans med perioder av drömsömn. I början av natten domineras sömnen av den djupa sömnen. Därefter blir perioderna med djupsömn kortare och perioderna med drömsömn längre. För att kroppen och hjärnan ska få tillräcklig återhämtning, behöver du få tillräckligt med djupsömn. Det är lättast att sova och få djupsömn när kroppens inre klocka är inställd på att det är natt och kroppens ämnesomsättning är låg. Se därför till att ha fasta rutiner kring ditt sänggående.

Skärmtid på kvällen gör det svårare att somna


Sluta titta på skärmar redan 2 timmar innan du ska somna. Varför? När det blir mörkt och du ska gå och lägga dig ökar nivåerna av sömnhormonet melatonin. Om du utsätter dig för det blåa ljuset från bildskärmar påverkar det melatoninproduktionen negativt och det blir svårare att somna. Genom att sluta titta på skärmar minst 2 timmar innan du ska sova ger du kroppen chansen att öka melatoninet. Du kan med fördel dämpa belysningen, ta en varm dusch och odla upp fasta kvällsrutiner som hjälper din kropp att ställa in sig i sömnläge.

Vad du äter påverkar också din hälsa och välbefinnande! Läs mer här

"Tired minds don´t plan well. Sleep first, plan later"
Walter Reisch
Manusförfattare

Dela detta:

Vill du ha hjälp med din planering, motivering och genomförande?

Ja, jag vill ha ett gratis telefonsamtal med en näringsterapeut för rådgivning.

Ja, jag vill ha kontakt med en duktig terapeut som kan mäta upp mina näringsvärden.

Ja, jag vill skaffa Mineralstationens vitamin- och mineralkomplex.