6 tips för att maxa din återhämtning

Sömnen är den i särklass viktigaste faktorn för återhämtning. Men det kan det också vara hälsosamt att ägna några minuter åt återhämtning under dagen, exempelvis på jobbet eller timmarna före läggdags.

Vid återhämtning blir den parasympatiska delen av det autonoma nervsystemet dominerande. Den sänker kroppens stressnivå genom att pulsen går ner och pulsvariabiliteten ökar, vilket fungerar som kroppens egen broms. Att ha en hög pulsvariabilitet (HRV från engelskans heart rate variability) vid vila är generellt sett ett positivt hälsotecken.

Dessa 6 enkla tips hjälper dig till en sund och regelbunden återhämtning:

1. Få tillräckligt med högkvalitativ sömn – i synnerhet under krävande perioder av livet.

2. En lämplig fysisk aktivitet och en hälsosam kost bidrar till god återhämtning under sömnen. Anpassa den fysiska aktiviteten till din konditionsnivå och livssituation.

3. Timmarna före sänggåendet är viktiga. Lär dig att avsluta dina dagliga sysslor tidigare och varva ner innan du går och lägger dig. Tänk på att somna på tacksamma tankar, reflektera över vad som gick bra under dagen. Du får mer av det du fäster din uppmärksamhet på, så kvällstid bör du enbart fokusera på vad du har tyckt om under din dag och vad som gått bra.

4. Lär dig att ta det lugnare under stressiga dagar. Gör till exempel mindfulness- eller avslappningsövningar.

5. Minimera alkoholintaget och undvik hård träning precis innan du går och lägger dig.

6. Meditera en gång per dag. Det räcker med 5 minuter för att få en god hälsoeffekt. Skaffa en bra app som påminner dig om att meditera och innehåller bra meditationer. Eller leta reda på sköna meditationer på Spotify eller Youtube genom att söka på t ex ”theta waves”.

"Med meditation blir du en sensibiliserad superhjälte , helt kontrollerad, med oändliga möjligheter till hands"
Tara Stiles
Fotomodell och yogainstruktör

Dela detta:

Vill du ha hjälp med din planering, motivering och genomförande?

Ja, jag vill ha ett gratis telefonsamtal med en näringsterapeut för rådgivning.

Ja, jag vill ha kontakt med en duktig terapeut som kan mäta upp mina näringsvärden.

Ja, jag vill skaffa Mineralstationens vitamin- och mineralkomplex.