Näringsämnen i mat är inte naturligt isolerade. De verkar i synergi med andra näringsämnen och enzymer. Synergi uppstår när olika ämnen samverkar på ett sådant sätt att den totala effekten blir större än om de hade verkat var för sig.
Naturen är fantastiskt uppbyggd och balanserad. I varje råvara lagras näringen i synergi. I mjölken finns enzymer som hjälper din kropp att bryta ner laktosen. I vitaminrika frukter finns flera olika ämnen som främjar kroppens upptag av fruktens näring.
Synergisterna behövs. All näring i sin naturliga form är organiserad i synergi. Det ena ämnet stödjer det andra ämnets möjligheter att tas upp av den som konsumerar frukten eller grönsaken. Alla näringsämnen är i behov av andra ämnen för att kunna användas och skapa nytta i våra kroppar.
Dessutom är de flesta näringsämnen i naturen balanserade med varandra. Det gör att kroppen har lättare att ta upp näringsämnen från naturliga råvaror. Det är också därför det är svårare att få ett bra resultat när man tar kosttillskott i form av tabletter med enskilda näringsämnen – synergierna saknas.
Vill du veta mer om hur näringsinnehållet har förändrats i våra livsmedel genom åren?