Hur mycket vatten skall man dricka?

Hur mycket vatten skall man dricka?

Publicerad 2021-10-08

Eftersom kroppen dagligen förlorar 2,5 till 3 liter vatten via normala kroppsfunktioner behöver du fylla på lika mycket för att kroppen skall fungera bra.

Du får inte vätska bara genom dryck utan också genom mat. Men om du skall vara på den säkra sidan bör du dricka minst 2 liter rent vatten dagligen. Vissa dygn behöver du upp till fyra liter vätska om att du t ex har jobbat i varm miljö, eller för att du av andra orsaker gjort av med mer vätska. Upplever du en stark känsla av törst kan det vara så att kroppen redan har börjat torka ut.

När du väl börjar känna dig törstig, är kroppen oftast redan uttorkad på en nivå av 0,8 % till 2 % av kroppsvikten. Det bästa rådet för att ha koll på vätskebalansen är att inspektera mängd och färg på urinen. Om du kissar några gånger per dag och urinen är ljusgul, ja då dricker du lagom mycket. Är den mörkgul och luktar mycket är det en god idé att dricka mer vatten under dagen.

 

  • Om du dricker kaffe behöver du dricka mer vatten för att kompensera kaffets kraftigt vätskedrivande effekt.
  • Om du väger 50 kg eller mindre, alternativt är äldre skall du inte dricka samma mängd vatten som en yngre eller tyngre individ.
  • Om du äter vätskedrivande medicin eller har hjärtsvikt skall du inte dricka större mängder vatten.