Meny

Vilka funktioner har vatten i kroppen?

Publicerad 2021-10-08

En stor del av kroppens består av vatten. En vuxen kropp består av cirka 60 procent vatten. Här är några av vattnets funktioner i kroppen.​

Vatten och hjärnan
Den mänskliga hjärnan består till stor del av vatten. Studier har visat att en persons koncentrationsförmåga minskar successivt när kroppen har en vattenbrist på endast 1-2 %. En vätskeförlust på bara två procent, vilket är cirka 1 liter vatten, minskar prestationsförmågan med upp till 20 %. Vatten är mycket viktigt för hjärnans funktion.

Vatten och blodet
Ditt blod består till 95 % av vatten. Vattnet transporterar viktiga näringsämnen till cellerna i din kropp och avlägsnar smuts från dessa. Om du är uttorkad kan kroppens mekanismer inte reglera trycket i blodet korrekt, vilket kan leda till ett ökat blodtryck.

Vatten och din hud
Huden, som är kroppens största organ, består till 70 % av vatten och vi förlorar en del av detta varje dag via avdunstning. 

Vatten och din rörelsapparat
Vatten är viktigt för slitytor och diskar mellan kotor. Vattnet hjälper dina leder att röra sig smidigt. 

Vatten och dina njurar
Vatten gör att avfallsprodukterna från kroppen kan spolas ut effektivt. Om kroppen inte har tillräckligt med vatten får njurarna svårare att rena din kropp.

Vatten och dina lungor 
Lungorna tar in syre och släpper ut koldioxid från din kropp. För att fungera bra behöver de hela tiden återfuktas. Har du gott om vatten i kroppen är det jobbet enklare för dina lungor.

Vatten och dina tarmar
En del fibrer bildar en geléaktig massa i vatten för att underlätta matsmältningen. Andra är olösliga men suger ändå vätska till sig när de passerar tjocktarmen. Om du saknar ordentligt med vätska kan jobbet bli trögare för din tarm. Så drick ordentligt – det gör att du kan sköta din tarm regelbundet.

Vatten och ditt immunförsvar
Slemhinnorna i mun, hals och näsa är fulla av antikroppar som behövs för att bekämpa virus som du andas in eller får i dig via föda. Får du inte i dig tillräckligt med vätska torkar slemhinnorna ut du blir mer mottaglig för infektioner som kan orsaka förkylningar, halsfluss och hosta. Det är ett av skälen till att vi får influensor vintertid: Inomhusarbete i torr luft ger torra slemhinnor.

Vatten, din kropp och flygresor
Många har problem med trötthet och svullna ben under flygresor. En stor del av orsaken är den torra luften som suger ut vattnet ur kroppen vilket gör att du torkar ut. Mindre syre gör det svårare att andas, och vätskeförlusten ökar. Det är en god idé att dricka vatten före och under en flygresa.