Meny

Vikten av sömn

Publicerad 2021-10-21

Sömnen behövs, inte bara för att minska stressen. Den behövs för att hela kroppen ska återhämta sig och bearbeta intryck. Under sömnen varvar kroppen ner, blodtrycket sjunker, pulsen och kroppstemperaturen går ner, andetagen blir färre och musklerna slappnar av. I delar av hjärnan minskar aktiviteten. Samtidigt lagras minnen och ny kunskap och nya intryck bearbetas. När du sover aktiveras kroppens immunsystem och viktiga hormoner bildas. Samtidigt minskar produktionen av stresshormoner. Din kropp får en fullservice nattetid.

Att sova tillräckligt kan minska risken för sjukdomar som förhöjda blodfetter, hjärt-kärlsjukdom, diabetes typ 2, depression och utmattningssyndrom.  För barn och ungdomar som växer har sömnen stor betydelse eftersom tillväxthormon bildas då. Vuxna brukar behöva mellan 6 och 9 timmars sömn per dygn. Men det varierar från person till person. Det varierar också beroende på hur effektiv sömnen är, det vill säga hur mycket djupsömn du har fått. Så länge du känner dig pigg och fungerar bra på dagtid får du tillräcklig sömn.

Sömnen är uppdelad i så kallade sömncykler på ca 90 minuter. Under en sömncykel växlar sömnen mellan olika sömnfaser. De olika sömnfaserna är följande:

Insomningsfasen – ytlig sömnen och du är lättväckt.

Bassömnen – den så kallade normalsömnen.

Djupsömnen – i den här fasen sker kroppens återhämtning och uppbyggnad. Hjärnan arbetar långsammare och tillverkningen av stresshormon minskar. Under djupsömnen slappnar musklerna av och du är svår att väcka. Om du blir väckt i den här fasen kan du känna dig förvirrad och det tar tid innan du känner dig vaken.

REM-sömn – REM står för rapid eye movement som betyder snabba ögonrörelser, minnen och upplevelser bearbetas och lagras undan.

Bassömnen och djupsömnen återkommer regelbundet under natten tillsammans med perioder av drömsömn. I början av natten domineras sömnen av den djupa sömnen. Därefter blir perioderna med djupsömn kortare och perioderna med drömsömn längre. För att kroppen och hjärnan skall få tillräcklig återhämtning, behöver du få tillräckligt av med djupsömn. Det är lättast att sova och få djupsömn när kroppens inre klocka är inställd på att det är natt och kroppens ämnesomsättning är låg. Se därför till att ha fasta rutiner kring ditt sänggående.

Sluta titta på skärmar redan 2 timmar innan du ska somna. Varför? När det blir mörkt och du skall gå och lägga dig ökar nivåerna av sömnhormonet melatonin. Om du utsätter dig för det blåa ljuset från bildskärmar påverkar det melatoninproduktionen negativt och det blir svårare att somna. Genom att sluta titta på skärmar minst 2 timmar innan du ska sova ger du kroppen chansen att öka melatoninet. Du kan med fördel dämpa belysningen, ta en varm dusch och odla upp fasta kvällsrutiner som hjälper din kropp att ställa in sig i sömnläge.

"Tired minds don´t plan well. Sleep first, plan later"
Walter Reisch
Manusförfattare

Vill du ha hjälp att vakna laddad och livlig?

Ja, jag vill ha ett gratis telefonsamtal med en näringsterapeut för rådgivning.

Ja, jag vill ha kontakt med en duktig terapeut som kan mäta upp mina näringsvärden

Ja, jag vill skaffa Mineralstationens vitamin- och mineralkomplex.