Meny

Hur kan jag få motion i min vardag?

Publicerad 2021-10-09

Kanske kopplar du också ordet motion till gymträning eller något slag av sport. Det passar inte alla. Det är inget att vara ledsen över. All form av rörelse kan påverka din hälsa positivt. Du blir piggare, starkare och minnet förbättras genom att du rör på dig. Dessutom sover du bättre. Risken för sjukdomar och benbrott minskar. Det är därför en god idé att få in mer rörelse i vardagen och att undvika stillasittande. Frågan är bara hur det skall gå till…

Promenader är ett enkelt sätt att få in motion. Promenaders stora fördel är att de ger låg risk för skador. Hur mycket behöver man promenera för att få effekt? Promenerar du 10 000 steg per dag undviker du en rad hälsofaror som hör ihop med för stillasittande. För dig som är lite mer avancerad finns en ny studie som pekar på att vi bör ta närmare 15 000 steg per dag.

Mät gärna hur många steg du tar. Din telefon har ofta en stegräknare inbyggd. Kika t ex efter appen som heter Hälsa i din iPhone. Alternativt skaffar du en stegräknare. Oavsett om du inte helt kommer upp i 10 000 eller 15 000 steg per dag så är det ofta en god förbättring av hälsan jämfört att inte ha motionerat alls.

En annan metod är Vägra-hissen. Så fort det är möjligt att ta trapporna istället för hissen får du gratis träning i din vardag. Det gör mycket för ditt hjärta och ditt ditt lymfsystem att röra sig i trappor.

 

För att få ihop fler steg kan du också välja en billigare parkering – parkera längre bort och ta en skön promenad istället. Tricket är bara att lägga in 5-10 min längre tid i resan för att hinna med de extra stegen!

En tredje och lite roligare metod är: Boka dagliga promenader med en vän.Antingen träffas ni och promenerar eller drar ni på er hörlurarna och pratar i telefon under en promenadtimme. Variera varannan dag med att lyssna på en ljudbok eller föreläsning på Youtube så har du något att berätta för din vän när ni promenerar nästa gång!

"Motionera inte för att du skall känna dig yngre,
gör det för att inte bli äldre"

Vill du ha hjälp att förbättra din hälsa?

Ja, jag vill ha ett gratis telefonsamtal med en näringsterapeut för rådgivning.

Ja, jag vill ha kontakt med en duktig terapeut som kan mäta upp mina näringsvärden

Ja, jag vill skaffa Mineralstationens vitamin- och mineralkomplex.